Blandade kören Sångens Vänner (SV) grundades sommaren 1922, i lilla Jakobstad med drygt 6000 invånare. Följande år gav kören sin första konsert under ledning av dirigent Paul Holm.

(bildtext: Bilden är tagen i maj 1923 ”på natten efter konserten när allt var över”)

År 1972 inför 50-årsjubileet skrev två sångarveteraner ”Glimtar och hågkomster ur Sångens Vänners 50-åriga historia”. De kallar sig Signe och Maja och i en familjär ton berättar de om sommarsångfester, egna konserter och många andra framträdanden, här följer några glimtar ur deras berättelse.
Sångfesten i Åbo år 1926 var den första för kören. Stort var också att resa utomlands, år 1929 gick den första sångarfärden till norra Sverige. Kören uppträdde i sju kyrkor och till körmedlemmarnas fasa och förtjusning fick deras sång applåder i en kyrka.
Luciafirandet började tidigt i Jakobstad tack vare Signe. Med körens hjälp såg hon till att ett Luciatåg tog form redan år 1930, de första två åren som ett fackeltåg utan Lucia. Företaget innebar mycket jobb för körmedlemmarna men var också en välsignelse, fast Signe erinrar sig att det minsann inte var det lättaste att få allt att klaffa med hästar och folk.
Svenska Gården byggdes i början av 1930-talet och kören var en av aktieägarna. Här fick kören en egen övningslokal och det bästa var att kunna koka kaffe när man så ville.
Åren går, SV övar och uppträder flitigt, återkommande tillfällen är sång vid Runebergsstatyn, första maj sång vid rådhuset, besök på sjukhus.

(Foto Hans Rundell Bildtext: Festplatsens estrad ritades av byggmästare Hjalmar Rundell)
Finlands svenska sång- och musikförbund valde Jakobstad för den nionde sångfesten år 1937. Ett stort arrangemang för en liten stad, 2600 sångare var på kommande och därtill publik. Alla krafter behövdes för att klara av logi och bespisning. Det bjöds på ”special sångfestkorv” och man kan idag undra vad ”bäddargängens tokiga upptåg” bestod av.
(Foto Svenska Gården Bildtext: Krigsår)
Under de mörka krigsåren låg verksamheten nere. Kören gjorde i ordning julpaket åt inkallade körmedlemmar och tillsammans med andra körer gavs konserter till förmån för invalider och stupades anhöriga.
Efter kriget var det kärvt med ekonomin. Luciafirandet återupptogs och Signe fick uppdraget att, med goda människors hjälp skaffa ljus åt stjärngossarna. Körens kassa förstärktes med inkomster från lotterier, samkväm, baler och danser.
Till Ekenäs sångfest 1946 åkte SV i godsvagnar. Resan var besvärlig men stämningen var ändå god för kriget var slut och det var fritt fram för sång och glädje igen.
25 års jubileumskonserten blev lyckad och kören fick beröm för att ha gjort ett vägröjararbete av stor betydelse.
Bildtext: Konsertprogram 1952

Stadgarna moderniserades 1951 och följande år inföll 30 årskonserten. Trots flitigt övande var kritiken i lokaltidningen inte nådig.
På 50-talet kom Jakobstads Tidning med i Lucia-arrangemangen och från 1963 övertog tidningen hela ansvaret.
1967 firade Finland 50 år av självständighet och en landsomfattande sångfest hölls i Tammerfors. SV kämpade med att öva in det moderna körverket ”Till flydda tider” som sjöngs inför presidentparet och en stor publik. Men tyvärr, konstaterar Signe och Maja, blåste det mesta av sången bort.
Damerna suckar över förändrade tider, ”kamratsamkvämen” inskränktes till julfester då så mycket annat upptog medlemmarnas fritid. Tack vare det populära Bingo-spelandet i körens regi kunde ändå finanserna räddas.

(Foto: Alf Joensuu Bildtext: 8.4.1972 körens 50 års konsert)

50 årskonserten 1972 hölls i Handelsläroverket. Lokaltidningen JT skrev att de färggranna bygdedräkterna gav glans åt tillställningen. Beröm fick också dirigent Rafael Sjöbergs val att låta körens tidigare dirigenter, Heimer Bexar, Carey Lillkung och Gustaf Segerstam, leda varsin sång. I publiken satt många tidigare sångare i SV, när de ombads sjunga med i Slumrande toner blev det ”en så till hjärtat gående avslutning” enligt tidningen.
På 60 årskonserten var kören i toppklass med 75 sångare. Hela 1980-talet var en aktiv tid, bland annat stod kören för ett uruppförande av Heimer Bexars verk ”Bön” med text av Ole Jakobsson och deltog i en skivinspelning under Carey Lillkungs ledning, en musikkryssning till Berwaldhallen och sångfesten 1987 i Jakobstad.

(Foton från Parisresan: Gudrun Andersson
nedan: Bill överraskar trubadur med sin imponerande stämma)

Körens långvariga dirigent, tenoren och sångpedagogen Bill Ravall hade klassiskt inriktade studier vid Sibelius-Akademin bakom sig. Senare blev rytmmusiken och körpedagogiken en viktig del av hans musikerliv.
80 år firade kören med en konsertresa till Åland. Flera längre resor gjordes under Ravalls tid, 2008 till körfestival i Aqui Terme, Paris 2010, Prag 2017, Budapest 2019. En tradition blev några konserter med Våryran i maj, spelmansgudstjänst i juli och i december julkonsert med stadens Lucia. Resor i Finland var återkommande, till sångfester, Österbottens kyrkor, men även till ovanligare uppdrag såsom konsert i Borgå domkyrka, körläger i Helsingfors, uppträdande på Svenska Teatern. Samkonserter har hållits med körer från exempelvis Skellefteå och Esbo. Ravall var en aktiv dirigent som ville sporra kören till sångarglädje. Pandemiåren begränsade körlivet under Ravalls sista tid som dirigent.


(foto: Annica Nyberg Bildtext: Bill Ravall som dirigent för stora blandade kören på sångfesten i Helsingfors 2022)

År 2022 firade kören 100 år med jubileumskonsert. Programmet var planerat av Ravall och leddes av nya dirigenten Annica Nyberg, pianist och musikpedagog. Jubileumssången var komponerad av Nyberg. Till konserten visades ett bildspel som berättade om körens hundraåriga historia.

Dirigenter

1922-1955 Paul Holm

1955-1962 Heimer Bexar

1962-1969 Carey Lillkung

1969-1970 Gustav Segerstam

1970-1988 Rafael Sjöberg

1988-1993 Mats Sjölind

1993-1995 Niclas Nylund

1995-2011 Bill Ravall

2011-2013 Sirpa Lilius

2013-2022 Bill Ravall

2022 - Annica Nyberg